Pečené bravčové koleno s chrumkavou kôrkou – Recept

Bravčové koleno patrí k obľúbeným pochúťkam, musí sa ale vedieť správne pripraviť. Existujú tri spôsoby, vďaka ktorým bude mať tú správnu farbu, mäso bude krehké a kôrka krásne zlatistá.

Recept na bravčové koleno

Aj keď je možné mäso z kolena využívať aj na prípravu ďalších pokrmov, pečené bravčové koleno jednoducho nemá konkurenciu. Poradíme, ako ho správne pripraviť, aby sa pri stole všetkým zbiehali sliny.

Predvarené a upečené bravčové koleno

Jedným zo spôsobov, ako sa dá luxusné bravčové koleno pripraviť, je predvarenie a jeho následné pečenie. Na prípravu môžete použiť údené bravčové koleno alebo čerstvé.

Pokiaľ sa rozhodnete koleno predvariť, nezabudnite k nemu pridať korenie, pretože varené bravčové koleno potom môže vytratiť z mäsa časť chuti i šťavnatosti. Do vriacej osolenej vody tak ku kolenu pridajte ešte cesnak, cibuľu, bobkový list či nové korenie. Koleno by sa malo variť pozvoľna asi 2 – 2,5 hodiny, mäso by malo byť takmer mäkké. Potom varené bravčové koleno dopečte v rúre, neprikrývajte ho a rúru predhrejte na 180 stupňov.

Tip: Obľúbené je aj pečené bravčové koleno na pive, ktorým mäso v rúre pravidelne počas pečenia podlievajte (použite ideálne čierne pivo). 

Pomaly pečené bravčové koleno

Pomaly pečené bravčové koleno bude mať božskú chuť aj farbu. Vy nebudete mať takmer žiadnu prácu, a pritom sa vám určite podarí upiecť dokonale. Bravčové koleno najskôr potrite marinádou, napríklad medovou, a potom ho vložte do pekáča. Rúru nepredohrievajte úplne, pečte len pri 120 stupňoch po dobu asi troch hodín. Čakanie sa v tomto prípade oplatí.

chrumkavé pečené bravčové koleno v medovej marináde
Zdroj foto: Konstantin Kopachinsky / Shutterstock.com

Ako pripraviť medovú marinádu na bravčové koleno?

Príprava medovej marinády na mäso je veľmi jednoduchá. Stačí, keď v miske zmiešate med, sójovú omáčku (alebo horčicu) a cesnak. Na dochutenie môžete použiť citrónovú šťavu a korenie.

Odporúčame: Huspenina z bravčového kolena

Naložené bravčové koleno v soľnom roztoku

Posledným, a o niečo pracnejším spôsobom, je naloženie kolena do soľného roztoku. Soľný roztok vytvoríte ľahko, na liter vody pridajte 100 g soli a rozmiešajte. Bravčové koleno do roztoku ponorte a nechajte v chladničke naložené 1 – 2 dni.

Pred upečením je potom nutné mäso zbaviť soli, aby nebolo príliš presolené. Namočte koleno do čistej vody, tam by malo zostať hodinu. Avšak vodu je potrebné počas tejto doby niekoľkokrát vymeniť. Následne ho pečte v pekáčiku s pokrievkou alebo prikryté alobalom v rúre predhriatej na 180 stupňov asi dve hodiny.

S čím bravčové koleno podávať

Obľúbenou alternatívou je pečené bravčové koleno s kapustou. Tento recept môžete ozvláštniť prílohou v podobe karlovarského knedlíka, namiesto klasickej kysnutej knedle. Podávať ho však môžete len tak, spolu s kyslou uhorkou, čerstvým pečivom a dippom.

Ako zaistiť chrumkavú kôrku pri pečení

Chrumkavú kôrku si zaistíte vždy tak, že koleno ešte pred pečením, marinovaním alebo naložením do soľného roztoku narežete. Koža sa reže ostrým nožom tak, aby vznikli pravidelné štvorčeky. Len v prípade, že budete koleno najprv predvarovať, narežte kožu až po uvarení, pred pečením.

Vďaka týmto trikom vždy pripravíte to najlepšie pečené bravčové koleno.

Zdroj: magazin.recepty.cz

Recepty na ďalšie hlavné jedlá


Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.