Guláš z hlivy ustricovej – jednoduchý recept krok za krokom

Guláš z hlivy je obľúbenou pochúťkou počas sezóny, kedy rastú huby. Ponúkame vám jednoduchý recept na falošný guláš krok za krokom.

Táto verzia je úplne iná ako tradičný hovädzí guláš, pretože do tohto receptu nejde vôbec mäso, to nahrádza práve hliva ustricová. Jej konzumácia má mnoho pozitívnych účinkov na zdravie, prečítajte si o hlive viac v našom článku.

Obľúbený je aj variant polievky z hlivy ustricovej. Využite sezónu kedy rastie hliva a pripravte si chutné recepty z tejto huby.

Recept na guláš z hlivy

Vyskúšajte pomerne jednoduchý, ale bezdebaty chutný, recept na falošný guláš bez mäsa – teda guláš z hlivy ustricovej.

Suroviny

  • 300 g čerstvej hlivy ustricovej,
  • 2 väčšie cibule,
  • 2 strúčky cesnaku,
  • vývar,
  • 2 lyžičky sladkej mletej papriky,
  • 1 ks paradajkový pretlak,
  • 1 lyžička majoránky,
  • rasca,
  • soľ,
  • korenie.

Postup prípravy

  1. Na rozpálenej masti osmažíme pekne do zlatista väčšie množstvo nakrájanej cibule.
  2. Potom zaprášime červenou sladkou paprikou, ale môžeme pridať podľa chuti aj chilli. Hlavne pozor na spálenie.
  3. Po krátkom restovaní a neustálom miešaní, pridáme umytú a nakrájanú hlivu. Chvíľočku opekáme a zalejeme pasírovanými paradajkami (popr. paradajkovým pretlakom). Nasleduje drvená rasca a niekoľko strúčikov prelisovaného cesnaku, soľ a korenie.
  4. Zostáva už len premiešať a zaliať vývarom (ak nemáme, tak vodou, ale jedlo potom budeme najskôr musieť dochutiť kockou bujónu). Dusíme pod pokrievkou do mäkka a strážime, aby sa nám nevyvarila tekutina (dolievame).
  5. Pokiaľ sme mali správne množstvo cibule a vývaru (vody), tak nám vznikol dostatočne hustý guláš, ktorý už len v prípade potreby dochutíme soľou, čiernym korením a tiež majoránom.
  6. V tomto kroku pridajte do hlivového guláša zemiaky. (Ak nechcete zemiaky, tento krok vynechajte)
  7. Ak sme to s tekutinou prehnali a guláš je príliš riedky, rozmiešame trošku hladkej múky s vodou a cez sitko vlejeme ku gulášu. Miešame a prevaríme ešte 15 minút.

Tip: Ak chcete recept na guláš z hlivy ustricovej so zemiakmi, môžete si ich tam jednoducho pridať, stačí keď spolu s hlivou dáte na posledných 15-20 minút variť 2 väčšie nakrájané zemiaky do polievky.

S čím podávať guláš z hlivy?

Podávame s knedľou, cestovinami alebo haluškami. Ak máte radšej redšiu konzistenciu, v podobe gulášovej polievky z hlivy ustricovej, môžeme podávať len s chlebom.


Tipy na ďalšie bezmäsité jedlá

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.