Cícerová polievka – recept na rýchlu a zdravú polievku, ktorá zahreje

Cícerová polievka je veľmi zdravá, aj keď je v slovenskej kuchyni menej často využívaná. Cícer je však zdravá potravina. Vyskúšajte recept na vynikajúcu polievku z cíceru.

Čo obsahuje cícer

Cícer sa prezýva aj rímsky hrach a patrí medzi strukoviny. Oproti hrachu, šošovici alebo fazuliam sa ale v našich kuchyniach objavuje podstatne menej. Známy je cícer najmä u vegetariánov či vegánov, dá sa z neho pripravovať veľký rad chutných receptov od kaší, cez nátierky až po polievky.

Cícer je veľmi zdravý a dá sa pre svoje množstvo cenných látok a vitamínov prospešných pre naše zdravie označiť za superpotravinu.

Cícer obsahuje:

  • rastlinné proteíny,
  • vlákninu,
  • železo,
  • zinok,
  • fosfor,
  • mangán,
  • meď,
  • selén,
  • železo,
  • vápnik,
  • horčík,
  • nenasýtené mastné kyseliny,
  • vitamíny zo skupiny B,
  • draslík.

A vďaka tomu je nabitý všetkým, čo naše telo potrebuje. Je jedným z  významných zdrojov rastlinných bielkovín, konzumáciou cíceru môžeme podporiť metabolizmus alebo zlepšiť stav pokožky, priaznivo pôsobí na nervovú sústavu, a vďaka obsahu cenných látok je aj účinnou prevenciou proti civilizačným chorobám, akými sú vysoký cholesterol, obezita alebo kardiovaskulárne ochorenie.

Cícer priaznivo pôsobí aj na trávenie a dokáže nás na dlhú dobu zasýtiť. Je teda mnoho dôvodov, prečo by sme sa ho mali naučiť jesť pravidelne. Cícerová polievka je základným pokrmom, ktorý by ste si mohli pripraviť. Recept na cícerovú polievku zvládne každý.

cícerová polievka
Zdroj foto: Anastasia Izofatova / SHutterstock.com

Recept na cícerovú polievku

Cícerová polievka je veľmi zdravá, cícer sa dnes často označuje za superpotravinu v našich jedálničkoch. Pri varení cíceru však myslite na to, že je nutné ho namočiť na 10 až 12 hodín cez noc do vody. Cícerová polievka je vhodným pokrmom aj pre deti.

Suroviny

  • 2 strúčiky cesnaku,
  • 4 hrsti cíceru,
  • 1 menšia cibuľa,
  • 1 l zeleninového vývaru,
  • olej,
  • soľ a celé korenie,
  • 1 lyžička majoránky,
  • hladká múka,
  • 4 hrste mrazenej zeleniny,
  • bobkový list,
  • nové korenie.

Postup prípravy

  1. Cícer si najskôr namočíme, a to vopred. Cícer by sa mal namáčať minimálne desať hodín, necháme ho teda namočený najlepšie cez noc.
  2. Potom vodu zlejeme a v čerstvej vode budeme cícer variť do mäkka zhruba hodinu.
  3. Cibuľu si olúpeme a nakrájame nadrobno.
  4. V hrnci si rozpálime olej a pridáme cibuľku, ktorú si opražíme.
  5. Pridáme prelisovaný cesnak a zaprášime hladkou múkou.
  6. Potom pridáme pripravenú mrazenú zeleninu, uvarený cícer a všetko zalejeme zeleninovým vývarom.
  7. Polievku zamiešame, pridáme bobkový list, nové korenie a celé korenie.
  8. Dochutíme soľou, majoránom a varíme pol hodiny.
  9. Po dovarení si cícerovú polievku rozdelíme na dve polovice, vyberieme nové korenie a bobkový list, jednu polovicu rozmixujeme tyčovým mixérom a potom obe polovice zmiešame.
  10. Riadne premiešame a môžeme podávať.
Tip: Pred dovarením sa do polievky môže pridať na zjemnenie aj smotana. Vznikne nám cícerová krémová polievka.

Cícerová polievka na niekoľko spôsobov

Túto polievku môžete pripravovať zakaždým inak. Skvele chutí napríklad cícerová polievka s kokosovým mliekom či cícerová polievka s haluškami alebo mrkvou. Existuje množstvo variantov, vyskúšať ich môžete všetky, použiť sa dá vyššie uvedený základný recept. Recept potom stačí len obmieňať. Cícerová polievka so zeleninou sa oplatí pripravovať aj zo sezónnych druhov zelenín v čerstvej podobe. Ak naopak nemáte čerstvú zeleninu alebo cícer, môžete pripraviť aj cícerovú polievku z konzervy. Milovníkom mäsa ulahodíte, ak uvaríte cícerovú polievku s párkom alebo údeným mäsom.

Čo uvariť z cíceru

Z cíceru ale samozrejme nemusíte vždy pripravovať len lahodné polievky. Vyskúšať môžete šaláty z cíceru, nátierky alebo vegetariánske fašírky. Najznámejším pokrmom z cícera ale vždy bude určite hummus. Hummus sa pripravuje veľmi jednoducho, cícer sa uvarí, ale použiť sa dá aj sterilizovaný cícer z konzervy, následne sa rozmixuje a zmieša so sezamovou pastou. Pridá sa cesnak, soľ, korenie, rímska rasca, olivový olej a všetko sa zmixuje tak, aby vznikla jemná hmota.

Zdroje: gimmesomeoven.com, lastingredient.com


Ďalšie recepty na polievky zo strukovín

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.