Matcha tart – recept na exotický tart s mascarpone a bielou čokoládou

Tart je typický francúzsky koláč pozostávajúci z krehkého cesta (korpusu) a krémovej plnky. Ak chcete do svojej kuchyne priniesť trochu exotiky, vyskúšajte tento recept na matcha tart s mascarpone a čokoládou.

Poznáte japonský zelený matcha čaj? Je unikátny práve v tom, že je dostupný v práškovej forme, do ktorej sa používajú iba tie najkvalitnejšie čajové lístky. Je vhodný ako životabudič, zohráva úlohu aj pri spaľovaní tukov a navyše sa dá použiť kdekoľvek a akokoľvek – na studeno, aj za tepla. Matcha čaj môžete zohnať napríklad v drogérii, ale je tiež dostupný aj na internete.

Recept na matcha tart

Recept na krehký francúzsky tart s nádychom exotiky nie je vôbec zložitý a poradí si s ním aj málo skúsený pekár/kuchár. Počet porcií z formy s priemerom 26 cm je cca 6.

Suroviny

Na cesto

  • 200 g hladkej múky,
  • 100 g masla,
  • 50 g práškového cukru,
  • 50 g mletých mandlí,
  • 3 vajcia,
  • štipka soli.

Na krém

  • 100 ml kokosového mlieka bio,
  • 250 g mascarpone alebo iná alternativa mascarpone,
  • 2 lyžice orieškového masla ( v recepte sme použili Cheat Spread – kokos s mandľou a bielou čokoládou),
  • 1 PL práškového cukru,
  • hrsť strúhaného kokosu,
  • 200 g bielej čokolády,
  • 2 ČL matcha tee bio.

Na ozdobu

  • plátky mandlí,
  • prášok matcha.
Matcha tart s mascarpone a bielou čokoládou
Zdroj foto: Veronika Kaháková

Postup prípravy

  1. Všetky sypké suroviny na cesto si navážame a vysypeme do misy. Pridáme vajíčka a ingrediencie premiešame. Namiesto mixéra som suroviny zmiešala rukou. Bude sa vám tak s cestom lepšie pracovať a lepšie sa spoja dohromady. Cesto sformujeme do gule a odložíme ho na 20-30 minút do chladničky.
  2. Vychladnuté cesto natlačíme rukami na dno a boky okrúhlej formy – ⌀ 26 cm. Cesto môžete pokojne aj vyváľať a preniesť ho na valčeku do formy. To už záleží na vás, ako vám to viac vyhovuje. Formu nemusíme vymazávať. Maslo zabezpečí, aby sa cesto na formu neprilepilo.
  3. Cesto vo forme si následne poprepichujeme vidličkou, aby sa počas pečenia príliš nenafúklo a môžeme ho dať piecť do rozohriatej rúry. Pečieme približne 15 minút pri teplote 180 °C. Upečené cesto by malo mať zlatistú farbu.
  4. Kým sa pečie cesto, začneme si pripravovať krém na tortu.
  5. Do misky nalejeme kokosové mlieko a pridáme mascarpone. Mixérom zmes premiešame, pridáme strúhaný kokos a orieškové maslo.
  6. Vo vodnom kúpeli rozpustíme bielu čokoládu a vymiešame ju do krému.
  7. Nezabudnite krém aj osladiť. Ja som použila jednu polievkovú lyžicu práškového cukru. 
  8. Na záver už len prisypeme matcha prášok a hotový krém dáme chladiť do chladničky.
  9. Do hotového cesta potom lyžicou prenesieme náš vychladnutý krém. Takto hotový tart uložíme do chladničky a necháme chladiť najlepšie celú noc, aby krém úplne zatuhol.
  10. Pri servírovaní posypeme koláč matcha práškom a ozdobíme plátkami mandlí. A máme hotovo. Dobrú chuť.

Zdroj: autorský text / Veronika Kaháková


Ďalšie recepty na koláče

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.