Trhané mäso v žemli – recept na dokonale šťavnaté bravčové mäso

Trhané mäso v poslednej dobe valcuje internet. Jeho šťavnatú chuť milujú všetci. Má všestranné využitie. Ako pripraviť dokonalé trhané mäso? Upečte si túto delikatesu aj doma. Aby ste boli viac v obraze, čo trhané mäso je, zoznámime vás s jeho úpravou.

Čo je trhané mäso?

Trhané mäso (z ang. pulled pork) pochádza z Ameriky, kde sa takto pripravuje mäso na barbecue. Výhodou je, že ho môžete podávať na rôzne spôsoby, nemusíte zostávať len pri americkej klasike v podobe burgrov, ale môžete ho použiť do tortilly a quesadill.

Aké mäso použiť?

Klasikou je trhané bravčové mäso, ale rozhodne nič nepokazíte, keď použijete aj hovädzie, morčacie alebo kuracie trhané mäso.

Ako pripraviť trhané mäso?

Častou otázkou je, ako pripraviť trhané mäso. Cieľom je, aby zostalo šťavnaté a nevysušilo sa. Preto sa mäso iba zľahka okorení a pomaly sa pečie – pokojne aj celú noc. Dôležité je tiež spomenúť, že mäso sa pečie v celom kuse, neporcujete ho.

Mäso pred pečením je dobré vytiahnuť z chladničky aspoň hodinu vopred. Dôležitým krokom je tiež nechať mäso zatiahnuť, a to pol hodiny pri vysokej teplote.

Recept na trhané mäso v žemli

Trhané bravčové mäso v žemli je obľúbený recept, ktorým potešíte celú svoju rodinu.

Suroviny

  • 600 g bravčového plieca alebo bravčovej krkovice,
  • soľ a korenie na dochutenie,
  • hamburgerové žemle,
  • zelenina,
  • syr.

Na omáčku

  • 2 polievkové lyžice olivového oleja,
  • 3 strúčiky cesnaku,
  • 140 g paradajkového pretlaku,
  • 1 cibuľa,
  • 1 PL trstinového cukru,
  • 1 PL worcester omáčky,
  • 1,5 ČL údenej papriky,
  • 3 PL jablčného octu,
  • mletá rasca, soľ, korenie, chilli na dochutenie

Postup prípravy

  1. Mäso očistite od blán, umyte a poriadne osoľte.
  2. Dajte ho na plech, pokvapkajte trochou oleja a vložte do rúry na 220 stupňov na 30 minút.
  3. Následne znížte teplotu na 160 stupňov a zakryte ho alobalom, pečte pomaly asi 2 hodiny – mäso by malo byť úplne mäkké.
  4. Medzitým, čo je mäso v rúre, pripravte si omáčku.
  5. Olej vlejte na panvicu, pridajte najemno nakrájanú cibuľu a nechajte opiecť.
  6. Potom k cibuli pridajte chilli (ideálne vločky), nadrobno nakrájaný cesnak, cukor a všetko korenie na dochutenie a nechajte skaramelizovať.
  7. Nakoniec do omáčky pridajte ocot, worcester, paradajkový pretlak a 2 dcl vody.
  8. Omáčku ešte 15 minút varte.
  9. Akonáhle je mäso hotové, vezmite si dve vidličky a roztrhajte na tenké vlákna.
  10. Takto pripravené mäso zalejte hotovou omáčkou a vložte späť do rúry, aby sa celá zmes prehriala.
  11. Žemle nahrejte v rúre, aby boli chrumkavé, vložte do nich pripravenú mäsovú zmes, zasypte syrom, pridajte zeleninu podľa vašich preferencií a môžete podávať.
trhané bravčové mäso v žemli
Zdroj foto: Stock River / Shutterstock.com

Aby mäso malo výraznejšiu chuť a bolo skutočne šťavnaté, nepoužívajte na jeho prípravu suchšie mäso ako je kotleta alebo stehno. Istotu, že sa vám mäso nespáli budete mať, keď pripravíte trhané mäso v pomalom hrnci.

Tip: Pozdvihnite toto jedlo na úplne iný level vďaka doma upečeným žemliam. 

Ako správne dochutiť trhané mäso?

Trhané mäso v rúre pred jeho prípravou nijako zvlášť nedochucujete, dochucovanie prichádza na rad až po jeho upečení. Ako ho dochutite záleží ale iba na vás, niekto ho zaleje napríklad jablčným ciderom, nesmie chýbať cesnak, korenie a iné dochucovadlá. Tu sa skutočne fantázii medze nekladú.

Odporúčame: Pečené bravčové stehno

Ako dlho sa pečie trhané mäso?

Trhané bravčové mäso sa pečie minimálne dve hodiny, avšak počítajte, že doba pečenia sa môže pretiahnuť. Niekto dáva prednosť tomu, keď mäso vloží večer do rúry a nechá ho piecť pri nižšom stupni celú noc.

S čím podávať

Aj v tomto prípade je výber prílohy iba na vás, trhané mäso môžete podávať s čímkoľvek, ako napríklad so zemiakmi, ryžou, žemľami, obľúbené sú aj tortilly, zeleninový šalát, hranolky a ďalšie.

Vyskúšajte a určite neoľutujete. Dobrú chuť!

Zdroj: aldi.us, yummly.com


Ďalšie obľúbené recepty

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.