Zeleninové lasagne s bešamelom – recept pre vegetariánov

Do lasagní sa tradične pridáva mleté ​​mäso. Ale ako si pripraviť jednoduché a výborné lasagne, keď ste vegetariánom? Jednoducho. Mäso nahradíte zeleninovou zmesou a garantujeme vám, že si určite pochutnáte.

Recept na zeleninové lasagne

Vegetariánske lasagne so zeleninou si zamilujú nielen vegetariáni, ale aj milovníci mäsa. Okrem toho, príprava vôbec nie je taká zložitá, ako si možno myslíte. Poďme na to!

Suroviny

  • cibuľa,
  • 2 – 3 strúčiky cesnaku,
  • 2 cukety,
  • baklažán,
  • mrkva,
  • brokolica,
  • paprika
  • 700g paradajkového pretlaku,
  • syr na posypanie (ideálne parmezán, môže byť však napr. aj gouda, … )
  • cestoviny lasagne,
  • olej,
  • 1 PL masla,
  • 1 PL hladkej múky,
  • 400 ml mlieka alebo smotany,
  • korenie, soľ a bylinky (bazalka, oregano, muškátový oriešok).

Tip: Vyskúšajte aj ďalšie recepty na lasagne.

Postup prípravy

  • Na prípravu zeleninovej zmesi si pripravíte nahrubo nakrájanú cibuľu, nakrájajte baklažán, cukety, mrkvu, brokolicu a papriku na drobné kúsky. Zeleninu na tuku orestujte.
  • V druhom hrnci si pripravte paradajkovú zmes. Paradajkový pretlak dochuťte bylinkami, osoľte, okoreňte, pridajte prelisovaný cesnak a nechajte prevariť. Kto má rád sladšiu chuť, môže omáčku trochu prisladiť cukrom.
  • Do paradajkovej zmesi následne pridajte orestovanú zeleninu a spoločne duste aspoň pol hodinu, aby sa chute navzájom prepojili.
  • Medzitým si pripravte bešamel z maslovej zápražky, mlieka a muškátového orieška. Podrobný recept nájdete TU.
  • Teraz prichádza na rad vrstvenie. Na dno zapekacej misky dajte bešamel. Naň poukladajte plátky lasagne, zalejte paradajkovo-zeleninovou zmesou, opäť dajte bešamel a zasypte nastrúhaným syrom podľa vášho výberu. Vrstvy opakujte. Poslednou vrstvou by mal byť bsešamel posypaný syrom.
  • Pečieme po dobu 45 minút v rúre rozohriatej na 200 stupňov Celzia.

Tip: Pripraviť si môžete aj čisto cuketové lasagne, prípadne zeleninovú zmes nahradiť zmesou zo špenátu, kyslej smotany a syra, napr. ricotta (špenátové lasagne). 

Zdroj: thewholesomedish.com


Vyskúšajte aj ďalšie recepty na cestoviny

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.