Bazalkové pesto – recept s píniovými orieškami a parmezánom

Bazalkové pesto je obľúbené dochucovadlo. Je možné ho použiť do rôznych jedál. Vyskúšajte jednoduchý recept na domáce pesto z bazalky s píniovými orieškami a syrom.

Co je bazalkové pesto?

Pesto je dochucovacia omáčka z rozmixovaných, vopred daných surovín, ktoré k sebe dokonale chuťovo ladia. Existuje mnoho druhov, napríklad  pesto z medvedieho cesnaku  alebo pesto zo sušených paradajok, ale bazalkové je asi najznámejšie. Často sú jeho súčaťou rozmixované oriešky a syr. Kedysi dávno sa pesto pripravovalo v mramorových mažiaroch s pomocou drevených tĺčikov. Dnes ručnú prácu nahradili kuchynské prístroje.

Recept na bazalkové pesto

Toto pesto časom nestráca svoju sviežu zelenú farbu, nemá horkastú chuť a ak si ho urobíte dostatok, budete mať zásobu na celú zimu. Recept si môžete pokojne upraviť podľa seba, napríklad môžete pripraviť obyčajné bazalkové pesto bez orechov a syra.

Suroviny

  • 50 – 70 listov bazalky,
  • 40 g píniových orieškov,
  • 40 g strúhaného parmezánu,
  • rozotretý strúčik cesnaku,
  • 100 ml panenského olivového oleja.

Postup prípravy

  1. V hrnci priveďte do varu trochu osolenú vodu a k sporáku si nachystajte misu s veľmi studenou až ľadovou vodou.
  2. Bazalkové listy vhoďte do vriacej vody a ihneď ich cedníkom vylovte a ponorte do ľadovej vody. Výsledkom bude krásne zelená farba, ktorá taká už zostane.
  3. Bazalku poriadne osušte a rozmixujte spoločne s orieškami, parmezánom a pretlačeným cesnakom. Prilejte olej a nechajte všetky ingrediencie prepojiť.
  4. Pestom naplňte poháre a uložte ich v chladničke.

Využitie bazalkového pesta

  • na rýchle dochutenie cestovín – uvarené cestoviny zmiešame s pestom a posypeme strúhaným parmezánom,
  • do bagiet, sendvičov a na bruschetty – pestom natrieme pečivo, ktoré následne obkladáme napr. mozzarellou, paradajkami a lístkami rukoly,
recept na domáce bazalkové pesto so syrom a orieškami
Zdroj foto: Oleksandra Naumenko / Shutterstock.com
  • na grilované mäso, ryby či na dochutenie grilovanej zeleniny,
  • ako rýchly dip – zmiešame grécky biely jogurt s pestom,
  • šalát Caprese – syr Mozzarella a plátky paradajok pokvapkané bazalkovým pestom.

Skvelý tip: Vyskúšajte hrianku, kde namiesto cesnaku potrite opečený chlieb pestom.

Skladovanie bazalkového pesta

Uzavreté zaváraninové poháre skladujte v chladničke, prípadne v pivnici, kde vydržia aj niekoľko mesiacov – to samozrejme závisí od použitých surovín. Po otvorení pohára môžete pesto doliať olivovým olejom, vydrží tak dlhšie.  Ak si ho chcete uchovať na zimu, rozdeľte pesto do tvoridiel na ľad a dajte zamraziť.

Zdroj: simplyrecipes.com, almanac.com


Ďalšie tipy na recepty

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.