Mramorová bábovka – hrnčekový recept na nadýchanú bábovku

Mramorová bábovka patrí ku klasikám v slovenskej kuchyni. Pripravte si chutný dezert pre návštevu. Vyskúšajte jednoduchý recept na vláčnu a nadýchanú mramorovú bábovku.

Trené cesto na bábovku

Základom mramorovej bábovky je trené cesto. Na jeho prípravu je dôležité najskôr zmiešať maslo s kryštálovým a vanilkovým cukrom. Až následne sa pridávajú ďalšie suroviny ako vajcia a ďalšie prísady. Pre kvalitnejšie trené cesto odporúčame vytiahnuť maslo z chladničky, aby zmäklo a lepšie sa s ním pracovalo. S treným cestom sa najčastejšie môžete stretnúť pri bábovke, bublanine, torte či perníkoch.

Klasická mramorová bábovka

Mramorová bábovka ako od babičky, to je skrátka klasika. Upúta nielen svojou chuťou, ale aj vzhľadom, pretože je krásne farebná. Vyskúšajte tento recept na rýchlu hrnčekovú mramorovú bábovku.

Suroviny

  • 1 hrnček cukru kryštál,
  • 2 vajcia,
  • pol hrnčeka oleja,
  • 2 hrnčeky polohrubej múky,
  • hrnček mlieka,
  • balíček prášku do pečiva,
  • balíček vanilkového cukru,
  • lyžička kôry z citróna,
  • kvalitné kakao holandského typu podľa chuti.

Postup prípravy

  1. V mise si zmiešame cukor, vajcia, olej, múku, mlieko, prášok do pečiva, vanilkový cukor a všetko riadne premiešame.
  2. Vznikne nám cesto, ktoré si rozdelíme na dve polovice.
  3. Do jednej polovice cesta vmiešame asi lyžičku postrúhanej citrónovej kôry alebo menej, podľa chuti.
  4. Do druhej polovice cesta zase vmiešame podľa chuti holandské kakao.
  5. Pripravíme si formu na bábovku a cesta do nej budeme striedavo liať. Kto sa chce pohrať, môže špajdľou jednotlivé vrstvy ľahko premiešať, aby sa vytvoril zaujímavejší farebný – mramorový efekt.
  6. Rúru si predhrejeme na 200 stupňov, bábovku budeme piecť asi 45 minút, opäť vyskúšame špajľou, či je upečená.
  7. Horúcu bábovku vyklopíme, nakoniec pocukrujeme a máme hotovo.
mramorová bábovka s tvarohom
Zdroj foto: Tobik / Shutterstock.com

Ak chcete vylepšiť vašu jednoduchú mramorovú bábovku vyskúšajte do receptu pridať tvaroh alebo jogurt. Radi experimentujete? Vyskúšajte aj mramorovú bábovku s vaječným koňakom. Stačí, ak do receptu pridáte 250 ml vaječného likéru, podľa chuti menej alebo viac.

Mramorová bábovka s tvarohom

Stačí, keď do receptu pridáte 250 g jemného tvarohu a vymiešate ho spolu s cestom a mramorová bábovka s tvarohom je na svete.

Mramorová bábovka s jogurtom

Ak chcete vytvoriť jogurtovú mramorovú bábovku, pridajte do receptu téglik (200g) bieleho tučného jogurtu. Do mramorovej bábovky môžete pridať aj čokoládu, vytvoríte tak lahodnú čokoládovú bábovku alebo pridajte ďalšie suroviny, napríklad orechy, podľa toho, čo máte radi.

Zbiehajú sa vám sliny? Tak si niekedy vyskúšajte pripraviť bábovku podľa nášho receptu. Dobrú chuť!

Zdroj: foodnetwork.com, cakewhiz.com

Ďalšie recepty na bábovky


Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.