Tradičná zemiaková polievka – staročeská bramboračka

Tradičná zemiaková polievka sa snáď v každej domácnosti varí trochu inak. Niekto varí poctivú verziu, v ktorej nechýba žiadna zelenina, iný vytvorí krémovú verziu a niekto chce čo najzdravší variant, a to bez zahustenia.

zemiaky na zemiakovú polievku
Zdroj foto: Ira Lichi / Shutterstock.comčka

Prinášame dva tradičné recepty na zemiakovú polievku, ktoré možno poznáte, možno nie. Poctivú staročeskú bramboračku, čiže zemiakovú polievku si pripravíte ako dobrú alternatívu obeda alebo večere, záleží na vás.

Poctivá sedliacka zemiaková polievka

Poctivá zemiaková polievka, ktorá vám bude chutiť.

Suroviny (4 porcie)

  • 4 kusy zemiakov
  • 1 menšia cibuľa
  • 2 kusy mrkvy
  • menší kúsok zeleru
  • 3 hrsti sušených húb (môžu byť aj čerstvé)
  • cesnak podľa chuti
  • soľ
  • mleté ​​korenie
  • majorán
  • bobkový list
  • rasca
  • 2 polievkové lyžice masla
  • 2 polievkové lyžice múky
zemiaková polievka
Zdroj foto: Cesarz / Shutterstock.com

Postup prípravy

Ak máte sušené huby, potom ich namočte do litra horúcej vody a dajte bokom. Ak máte huby čerstvé, potom ich očistite a poduste. Do hrnca dajte maslo, orestujte na ňom cibuľku, ktorú nakrájajte na drobné kúsky. Poprášte múkou a krátko restujte. Potom pridajte vodu a všetko rozmiešajte dohladka. V zápražke by nemali byť hrudky.

Do zápražky pridajte sušené huby aj s vodou, v ktorej sa lúhovali. Pokiaľ máte čerstvé huby, potom do zmesi pridajte vodu, poprípade vývar. Dajte bobkový list, rascu a premiešajte. Pridajte nakrájané zemiaky, cesnak a koreňovú zeleninu. Osoľte a okoreňte a varte, kým nebudú zemiaky a zelenina mäkká. Polievku dochuťte a stiahnite z platne. Pridajte majoránku. 

Zemiaková polievka s krúpami

Suroviny (4 porcie)

  • 3 kusy zemiakov
  • 2 kusy mrkvy
  • cesnak podľa chuti
  • kúsok petržlenu
  • kúsok zeleru
  • 2 kusy cibule
  • 2 hrsti sušených húb
  • 2 litre vody (môže byť tiež vývar)
  • soľ
  • mleté ​​korenie
  • 10 polievkových lyžíc krup
  • 50 g masla
  • 50 g polohrubej múky

Postup prípravy

Zemiaky ošúpte, nakrájajte na rovnako veľké kúsky ako mrkvu, petržlen a zeler. Všetko dajte do hrnca, pridajte cibuľu, huby, korenie, rascu a zalejte vodou alebo vývarom (môžete kombinovať liter vody a liter vývaru). Celú zmes varte, kým nebude zelenina mäkká. V druhom hrnci uvarte krúpy domäkka , bude to trvať približne hodinu. Pridajte do polievky, z masla a múky vytvorte zápražku a pridajte do vriacej polievky. Nechajte prejsť varom, občas premiešajte. Dochuťte podľa vlastnej potreby a podávajte.

Ďalšími chutnými alternatívami zo zemiakov je napríklad zemiaková polievka na kyslo či zemiaková polievka s párkom, ktorú si obľúbia aj deti. 

TIP: Ak máte radi zemiaky, potom určite oceníte recept na francúzske zemiaky.

Ďalšie recepty na polievky

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.